8 ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ… ΕΝΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως όλοι ξέρουμε, «η ιστορία γράφεται από τους νικητές». Αλλά επειδή μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων στην κοινωνία μας, μία κερδίζει ο λαός και μία χάνει, προκύπτει το συμπέρασμα ότι: Η ιστορία ξαναγράφεται καθημερινά από την οπτική γωνία, όποιου κερδίζει έδαφος!

Σήμερα λοιπόν, η άνοδος της ακροδεξιάς, τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, συνοδεύεται από μία μανιώδη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα κατά τις περιόδους που κυβέρνησαν στην χώρα μας οι φασίστες (Χούντα Μεταξά, Συνεργασία με τους Ναζί, Χούντα του ’67).

Με αφορμή την επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου θέλουμε να θυμίσουμε στους παλιότερους και να ενημερώσουμε τους νεότερους, σχετικά με αυτή την παραχάραξη της αλήθειας. Γιατί ένα μεγάλο μέρος του αντιφασιστικού αγώνα που δίνουμε, είναι αυτό της αντιπληροφόρησης, απέναντι στην επίσημη πληροφόρηση του σχολείου και των τηλεοπτικών καναλιών!

1

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά αυτά του μνημονίου, καθώς ο φασισμός ξαναγίνεται αναγκαίος για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, έχουν ανακαλυφθεί αρκετά εξωφρενικά ψέματα. Σε αυτό το κειμενάκι καταρρίπτουμε τα πιο σημαντικά από αυτά και αποκαθιστούμε όσο μπορούμε την αλήθεια:

1)            Στην χούντα και στην εξέγερση του πολυτεχνείου δεν υπήρξαν νεκροί

Οι νεκροί τις 3 ημέρες του πολυτεχνείου από πυροβολισμούς ήταν πάνω από 100. Όποιος έχει βρεθεί στους εορτασμούς στο Πολυτεχνείο, ανατριχιάζει όταν οι μητέρες των νεκρών διαβάζουν στην εκδήλωσή τους τα ονόματα των νεκρών παιδιών τους. Από αυτοί την λίστα λείπουν αρκετοί που πέθαναν εκείνες τις μέρες και άλλοι που πέθαναν από τα τερατώδη και φρικιαστικά βασανιστήρια. Βασανιστήρια που εύκολα βρίσκει κανείς σε βιβλία, αλλά που απαιτούν γερό στομάχι για να διαβαστούν!

2)            Τον αγώνα ενάντια στην χούντα τον έκαναν μόνο οι φοιτητές:

Η άποψη αυτή προσπαθεί να αποκρύψει ότι η χούντα καταπίεζε όλο τον λαό και να παρουσιάσει το πολυτεχνείο σαν αποτέλεσμα μερικών «ρομαντικών» νέων. Οι εφευρέτες της δηλαδή θέλουν να μας που ότι στην χούντα γενικά οι εργαζόμενοι δεν είχαν παράπονα. Η αλήθεια είναι ότι οι μισοί από τους νεκρούς που πέθαναν μέσα στο πολυτεχνείο ήταν εργαζόμενοι. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το πιο γνωστό σύνθημα εκείνου του αντιδικτατορικού αγώνα ξεκινάει με το αίτημα για «ΨΩΜΙ»!

3)             Η εξέγερση του πολυτεχνείου ήταν ειρηνική

Εκείνες τις ημέρες έγινε αυτό που αποτυπώνεται ακριβώς στην λέξη «εξέγερση»! Φοιτητές και εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, πάλευαν σε όλο το κέντρο της Αθήνας, με πέτρες, ξύλα και ότι άλλο μπορούσαν, με τα άρματα και την αστυνομία της φασιστικής χούντας. Το ίδιο και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Γιατί πάντοτε οι λαοί με την βία έριχναν τους βίαιους δικτάτορές τους. Και η πρώτη ήταν δίκαιη και απελευθερωτική ενώ, η δεύτερη ήταν άδικη και εκμεταλλευτική!

4)             Οι χουντικοί ήταν βασανιστές, αλλά τουλάχιστον ήταν τίμιοι.

Πρόκειται για ένα από τα τελευταία μυθεύματα και για ένα από τα μεγαλύτερα! Η επταετία είναι γεμάτη ασύλληπτα οικονομικά σκάνδαλα. Σε αυτά πρωταγωνιστούν ο Παπαδόπουλος, ο Παττακός, ο Ρουφογάλης, ο Μακαρέζος μαζί με τους Ωνάση, Βαρδινογιάννη, Νιάρχο, Μποδοσάκη, Λάτση… Επιπλέον οι χουντικοί είχαν διορίσει όλο τους το σόι στο δημόσιο, το οποίο κατέκλεβαν και με παράνομα δάνεια ή κομπίνες που έκαναν. Δεν συζητάμε για τα λεφτά που χάθηκαν στις προμήθειες του στρατού. (τύφλα να έχει ο Τσοχατζόπουλος!)2

5)            Οι χουντικοί ήταν αδίστακτα αυταρχικοί, αλλά ήταν «βαθιά» πατριώτες

‘Όπως φαίνεται από τα άπειρα σκάνδαλα της περιόδου, μόνο από την αγάπη τους για την «μαμά πατρίδα» δεν έκαναν ότι έκαναν οι συνταγματάρχες! Μπορούμε να πούμε ότι για την δικτατορία οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι (οι ίδιοι με σήμερα!!!) ήταν πιο Έλληνες από τους υπόλοιπους Έλληνες. Είχαν, όμως και μία ιδιαίτερη «αγάπη» και για τους Αμερικάνους! Η χούντα διέλυσε την ελληνική βιομηχανία αναψυκτικών για χάρη της Coca-Cola, ξεπούλησε σε αμερικάνους μισοτιμής ελληνικά πετρέλαια, δώρισε δισεκατομμύρια σε αμερικάνικη εταιρεία για την κατασκευή της Εγνατίας που δεν ξεκίνησε ποτέ πριν το 2000 κ.α. Τα σημαντικότερα όμως είναι ότι πολλοί χουντικοί ήταν «οι φίλοι» των γερμανών κατά την κατοχή, οι φίλοι των Άγγλο-Αμερικάνων στον εμφύλιο και ότι το ’74 έφυγαν από την εξουσία αφού άφησαν να διχοτομηθεί η Κύπρος!

6)            Στη δικτατορία οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν και τιμώρησαν τους διεφθαρμένους πολιτικούς

Είναι απλή παιδική σκέψη πως τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν μία ερωτική σχέση με την διαφθορά, γιατί πολύ απλά αν ήταν δίκαια-δεν θα χρειαζόταν να είναι αυταρχικά. Ακλουθώντας τον κανόνα, οι στρατιωτικοί του πραξικοπήματος εκδίωξαν πολιτικούς αλλά βασικά τους λιγότερο διεφθαρμένους. Αυτούς της αριστεράς. Αντιθέτως είχαν άριστες σχέσεις με άλλους πολιτικούς εκείνης της περιόδου και αρχικά και με τον βασιλιά. Και όταν έγιναν οι νέοι πλέον «πολιτικοί» της χώρας, αύξησαν στο διπλάσιο τους μισθούς τους, εισήγαγαν για πρώτη φορά τα «εκτός έδρας», θέσπισαν παραθυράκια για να ξεφεύγουν από ποινικές διώξεις.

7)            Όσοι ασχολήθηκαν μετά το ‘74 με την πολιτική σκηνή, ήταν ενάντια στην χούντα

Φυσικά, σήμερα, ο καθένας μπορεί να αναιρέσει αυτή την άποψη αναφέροντας την Χρυσή Αυγή. Τι θα σκεφτόμασταν όμως, αν μαθαίναμε ότι ο Τσιτουρίδης (υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή) ήταν διορισμένος από την χούντα στο Δ.Σ. της νομικής, ότι ο Έβερτ ήταν πρόεδρος της ΕΚΟΦ, της νεολαίας των μπράβων που έδερναν φοιτητές που αντιδρούσαν στη χούντα, ότι Δένδιας μετά την χούντα συμμετείχε σε πολιτικές κινήσεις που υπερασπίζονταν την δικτατορία, όπως η ΕΝΕΚ… Ανάμεσα σε όλους όμως, μια ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται για τον Μάκη Βορίδη, τον οποίο ο ίδιος ο Παπαδόπουλος όρισε πρόεδρο της νεολαίας του κόμματός του, στην θέση του σημερινού προέδρου της Χρυσής Αυγής.

8)            «Δεν κερδίσαμε και τίποτε που έπεσε η δικτατορία. Και σήμερα πάλι στα ίδια και χειρότερα δεν είμαστε;;;»

Σίγουρα τα ξερονήσια, τα βασανιστήρια, την καταστολή και την τρομοκρατία τα χάσαμε. Προφανώς οι ρυθμοί ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων έπεσαν αφού αναγκάστηκαν να δώσουν παραπάνω χρήματα στους εργαζόμενούς τους που μπορούσαν να συνδικαλιστούν ξανά. Αναμφίβολα, πήγαν πολλές ώρες στράφι, σε πραγματικούς προβληματισμούς για τα κοινωνικά προβλήματα της παιδείας, της υγείας κ.α., που οδήγησαν σε κάποιες βελτιώσεις. Κερδίσαμε όμως την εμμονική προσπάθεια για 40 χρόνια των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της ιδεολογίας τους, να μας κοιμίσουν και να μας ξαναφέρουν πίσω όλα αυτά.

Όπως είπαμε και στη αρχή του κειμένου μας: στην ιστορία όταν το ένα στρατόπεδο αποδιοργανώνεται το άλλο επιτίθεται και κερδίζει!

Πέρα όμως από τα ψέματα που πρέπει να απαντηθούν, πιο σημαντική είναι η αλήθεια που δεν ακούγεται:Οι αγωνιστές του πολυτεχνείου πάλεψαν απέναντι σε τανκς και δημιούργησαν τέτοιες συνθήκες που έπεσε η δικτατορία, γιατί τους φοβήθηκε! Άρα ο λαός, με τον ξεσηκωμό του ανέτρεψε ένα αυταρχικό καθεστώς που στηριζόταν από τους οικονομικά ισχυρούς της Ελλάδας και από μία υπερδύναμη, την στιγμή που μαινόταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Δηλαδή, μία σχετικά ανοργάνωτη εξέγερση του λαού μας, λύγησε μία χούντα και άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων σε αυτό τον τόπο. Ακόμα και αν τα αιτήματα για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» και «Λαοκρατία» δεν δικαιώθηκαν πλήρως!

Η αλήθεια είναι ότι κρατάμε την μοίρα μας στα χέρια μας και  μπορούμε με τους αγώνες μας να αλλάξουμε την ιστορία!

Advertisements
This entry was posted in Κείμενα, Υλικό. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s