ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «ΣΧΟΛΕΙΑ, κράτος, εκφασιμός: πρακτικές καταστολής εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας»

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθήσαμε την αμείλικτη επίθεση του κρατικού μηχανισμού εναντίον μαθητών & καθηγητών με στόχο τη φίμωσή και τη διώξη κάθε διαφορετικής άποψης ή φωνής που πάει κόντρα στο ρεύμα με αποκορύφωμα τη στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στις πανελλήνιες απο μαθητές επειδή (?!) έκαναν κατάληψη! Για το πως οι μαθητές πρέπει να απαντήσουν στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια του κράτους θα συζητήσουμε στην αυριανή εκδήλωσή μας.

Κυριακή, 30/03, 6.30μμ

Στο χώρο Διαλόγου, Αβέρωφ 7α, Χαλάνδρι

Εικόνα

 

Αναλυτικότερα:

«Τώρα σε θέλουνε σκυφτό, τώρα σε θέλουν νικημένο, ανήμπορο και υποταγμένο»
(Στίχοι από το «αερικό» του Π. Παυλίδη)

Ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014: το λευκό της κιμωλίας έρχεται να μαυρίσει από την παρέμβαση σε σχολεία εισαγγελέων και αστυνομίας.

Το ιστορικό
Με έγγραφο της, η ΓΑΔΑ, ζητά από τους αστυνομικούς διευθυντές να μεθοδεύσουν συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων για συγκομιδή πληροφοριών. Από το σπουδαστικό της ασφάλειας της χούντας στο σπουδαστικό της εκπαίδευσης.
Διώξεις μαθητών: στο Κερατσίνι λόγω της συμμετοχής τους στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στη Ν. Ιωνία Βόλου και στο Λουτράκι διώκονται μέλη των 15μελών των σχολείων τα οποία έκαναν καταλήψεις για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Διώξεις εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις: Αθήνα, Χανιά, Λάρισα, Κεφαλονιά, Σάμος κ.α. με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας»
Διώξεις εκπαιδευτικών για συνδικαλιστική δράση: καθηγήτρια στην Εύβοια για το παράπτωμα της εισόδου με το αυτοκίνητό της σε σχολικό χώρο για να ξεφορτώσει συνδικαλιστικό υλικό (αφίσες, ντουντούκα κ.α.). Καθηγητής στον Πειραία, ο οποίος είναι παράλληλα και μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων , επειδή μοίρασε κείμενο του συλλόγου γονέων τη μέρα του αγιασμού. Και πολλά ακόμη.
Απαγόρευση σε μαθητές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ενάντια στην πώληση του πάρκου του Ελληνικού
Είσοδος της αστυνομίας σε σχολεία με σκοπό να πιάσει τους μαθητές που κάπνιζαν.

 

Γιατί να αναδείξουμε τέτοια ζητήματα;

Η αντιφασιστική πρωτοβουλία νέων Χαλανδρίου «Σβήστε Τους» διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή όλα τα παραπάνω. Γιατί όμως μια αντιφασιστική πρωτοβουλία αξίζει να καταπιαστεί με θέματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν καιαφορούν τη σχολική ζωή; Γιατί όλα αυτά τα θέματα έχουν έναν κοινό παρανομαστή: στοχεύουν σε ανθρώπους και πρακτικές οι οποίες αμφισβητούν το μοντέλου σχολείου που θέλουν να επιβάλλουν, αντιστέκονται έμπρακτα και υπερασπίζονται εκείνο το δημόσιο και δωρεάν σχολείο στο οποίο μαθητές και καθηγητές θα ζουν με αξιοπρέπεια. Και γιατί τι άλλο είναι ο φασισμός, ως ιδεολογία του φόβου, πέρα από την τρομοκράτηση, το κυνήγι και τη φίμωση όσων ονειρεύονται ένα άλλο ατομικό και συλλογικό μέλλον και παλεύουν γι αυτό;

Και ποια η απάντησή μας;

Ως πρωτοβουλία πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι στη συντονισμένη προσπάθεια εκμαυλισμού μαθητών και καθηγητών και στον αγωνιστικό ακρωτηριασμό όσων αντιστέκονται δεν είμαστε έρμαια των επιδιώξεών τους. Αρκεί να ανακαλύψουμε τη μυστική συνταγή, τη δύναμη που κρύβει η ενεργητική στάση και η συλλογική δράση. Άλλωστε, αυτά τα δύο είναι που φοβούνται και διακαώς προσπαθούν να αποτρέψουν.
Αυτόν τον τραχύ, αλλά συνάμα γοητευτικό και εν δυνάμει νικηφόρο δρόμο θα αποπειραθούμε να ψηλαφίσουμε στην εκδήλωσή μας.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s