Ούτε στην Ουκρανία ούτε και πουθενά …τσακίστε τους φασίστες σε πόλεις και χωριά!

Ένας χρόνος έχει περάσει από τα γεγονότα του Μαϊντάν στον Κίεβο. Τι ήταν το “κίνημα” του Μαϊντάν, ποιες αντιδράσεις προκάλεσε και ποιες είναι οι συνέπειες σήμερα?

Αν και οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας έφεραν έναν αέρα πραγματικής αγανάκτησης και υπήρχε σημαντικό μερίδιο απλού κόσμου που είχε κατέβει να διαμαρτυρηθεί για την εξαθλίωση της ζωής του, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως τον απόλυτο έλεγχο επέβαλλαν τα φασιστικά στοιχεία που ανήκουν στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Ουκρανίας Σβομπόντα (Ελευθερία) και την ακροδεξιά οργάνωση Πράβιι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας). Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η μακροχρόνια απουσία και παραίτηση της αριστεράς που άφησε την ακροδεξιά να εκμεταλλεύεται τις λαϊκές διεκδικήσεις και τη γενική δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια 23 χρόνων καπιταλιστικού συστήματος. Η έντονη εξέλιξη των γεγονότων που είχαν την απόλυτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ οδήγησε σε ένα πραξικόπημα με το οποίο απροκάλυπτα φανερώθηκε ο φασιστικός χαρακτήρας της νέας τάξης πραγμάτων.

Καθώς κάτι τέτοιο δημιούργησε μεγάλα κύματα αντιδράσεων (αντι-Μαϊντάν) στις Ανατολικές προλεταριακές περιοχές της χώρας, αλλά και στις Νότιες περιοχές όπου είχε γίνει εδώ και κάποια χρόνια μία σημαντική δουλειά από αριστερές δυνάμεις, όπως είναι το αντιφασιστικό μέτωπο Μποροτμπά (Αγώνας), το καθεστώς του Κιέβου δεν δίστασε να τα καταστείλει με κρατικά και παρακρατικά μέσα. Το αποκορύφωμα φυσικά , αλλά και μία καθοριστική στιγμή για τη ζωή της χώρας, υπήρξε ο εμπρησμός του κτιρίου των συνδικάτων στην Οδησσό την ώρα που στο εσωτερικό του είχαν καταφύγει εκατοντάδες ειρηνικοί διαδηλωτές αντιφασίστες κυνηγημένοι από παρακρατικές νεοναζιστικές ομάδες. Όσοι προσπάθησαν να σωθούν πηδώντας από τα παράθυρα, βρήκαν των θάνατό τους από τα φασιστοειδή που περίμεναν από κάτω να τους αποτελειώσουν. Επίσημες αρχές τις Οδησσού έχουν παραδεχθεί πως η σφαγή αυτή έγινε να να μη μετατραπεί η πόλη σε ένα “Ντονμπάς”. Αυτό που φοβούνται λοιπόν είναι τον λαό που σηκώνει το κεφάλι και παίρνει το όπλο στο χέρι. Στις Ανατολικές περιοχές της χώρας, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να παλέψουν για τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους, όταν το καθεστώς του Κιέβου στα πλαίσια μιας “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” άρχισε να βομβαρδίζει τις πόλεις τους. Η ανακήρυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αποτελεί σήμερα την ελπίδα των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι μάχονται ενάντια στον φασισμό, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Την ίδια ώρα που η αδίστακτη κυβέρνηση του Κιέβου “δικαιολογεί” τον εμφύλιο πόλεμο στο λαό της Δυτική Ουκρανίας με την εισβολή της Ρωσίας, δεν αργοπορεί κιόλας με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποτίμηση του νομίσματος, η ραγδαίες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών σε συνδυασμό με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. των σιδηροδρόμων) μας δίνουν ξεκάθαρα την ολοκληρωμένη εικόνα του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού και των φασιστικών του εργαλείων επιβολής, που δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά διακρίνεται έντονα σε όλη την Ευρώπη.

Για όλα τα παραπάνω και για ακόμη περισσότερα, που δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό εδώ το κείμενο. Για να σπάσουμε τη σιωπή και να δώσουμε το χέρι στους λαούς που αγωνίζονται. 

Εκδήλωση για την άνοδο του φασισμού στην Ουκρανία , για τον εμφύλιο πόλεμο και το ρόλο της Δύσης
                  την Κυριακή 14/12 στις 18.00 , Παπάγου 7 Χαλάνδρι.

sbhste tous logo

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s