Κείμενο για την δίκη της Χρυσής Αυγής

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις μάχες που έρχονται

Με 60 δικογραφίες θα ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη, αριθμός που δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να σκιαγραφήσει και να συμπυκνώσει με κάποιο τρόπο τις εγκληματικές ενέργειες και συνολικά την άνοδο του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα, όχι μόνο τα τελευταία 3 χρόνια αλλά και διαχρονικά. 67 Χρυσαυγίτες προφυλακίστηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, κάτι που τότε παρουσιάστηκε σαν το «αποκαλυπτήριο» για τη δράση της ΧΑ από τα αστικά επιτελεία (βλ. καθεστωτικά ΜΜΕ, μέχρι και τον ίδιο τότε πρωθυπουργό Σαμαρά). Η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά πάτησε πάνω σε μια δολοφονία τέτοιας φύσεως καλλιεργώντας και αναπαράγοντας τη θεωρία των δύο άκρων με βάση την οποία η ίδια έπρεπε να προβληθεί ο εγγυητής της τάξης και της νομιμότητας, να διασφαλίσει την «απειλή της δημοκρατίας».

Είναι όμως έτσι; Πώς η ΧΑ έφτασε στις αίθουσες του δικαστηρίου;

Η ΧΑ και ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που καλλιεργούν, είναι φαινόμενα που δεν γεννήθηκαν ούτε μετά από μια τρομακτική εκλογική άνοδο, ούτε αποκλειστικά από τη δολοφονία του Φύσσα, όπως παρουσιάζεται από τον κυρίαρχο λόγο. Οι φασίστες εδώ και χρόνια δρουν μέσα στις γειτονιές, στους δρόμους, αποπροσανατολίζουν και οργανώνουν κόσμο, εκμεταλλευόμενοι την εξαθλίωση και τη φτώχεια (πόσω μάλλον εν καιρώ κρίσης) και προβάλλοντας τελικά ένα αντισυστημικό προφίλ. Το αντιφασιστικό κίνημα (με ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά χαρακτηριστικά το τελευταίο διάστημα) με την πίεση και τη δράση του ανέδειξε όλα αυτά τα στοιχεία και την πολιτική διάσταση της δολοφονίας. Οι αγώνες και συγκρούσεις που ακολούθησαν (βλ. πορείες για να κλείσουν τα γραφεία της
ΧΑ, δημιουργία αντιφασιστικών πρωτοβουλιών στις γειτονιές), οριοθέτησαν τη δράση της και τελικά συντέλεσαν στην περιθωριοποίηση και αποδιοργάνωση της σε σημαντικό βαθμό. Ανέδειξε δηλαδή την ίδια την ιδεολογία της ΧΑ και του φασισμού που τσακίζει και επιτίθεται σε οποιαδήποτε μειονότητα, σε οτιδήποτε μπορεί να αποκλίνει από το «κανονικό», που μπορεί να είναι ο μετανάστης (βλ. δεκάδες δολοφονίες και επιθέσεις μεταναστών που έμειναν στην αφάνεια), ο ομοφυλόφιλος, ο αριστερός, ο αναρχικός, τελικά οποιοσδήποτε «σηκώνει κεφάλι» και αγωνίζεται.

Για αυτό και η ΧΑ είναι μια βαθιά συστημική δύναμη (παρότι θέλει να προβάλει το αντίθετο) αφενός στηρίζοντας πολλάκις αντιλαϊκά μέτρα μέσα από το θεσμικό και πιο «σοβαρό» της πρόσωπο μέσα στη Βουλή, αφετέρου χτυπώντας αυτούς που  αντικανονικούς» ορίζει το ίδιο το σύστημα. Φάνηκε εξάλλου από το γεγονός ότι η  ακροδεξιά κυβέρνηση και συνολικά το σύστημα, τα ΜΜΕ, ο κυρίαρχος λόγος κλπ, μπορούν να την ενσωματώνουν ή να την «περιθωριοποιούν» εξυπηρετώντας τις δικιές τους ανάγκες ανάλογα με τη συγκυρία.

Η πάλη ενάντια στον φασισμό δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει στις δικαστικές αίθουσες.

Το πρόσωπο του φασισμού φαίνεται κυρίως έξω από τη θεσμική έκφραση και παρουσία της ΧΑ, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά την αποφυλάκιση των βουλευτών Χρυσαυγιτών και την σταδιακή επανεμφάνιση της στους δρόμους και στις γειτονιές. Για αυτό και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη θεσμική επίλυση του ζητήματος της ΧΑ αλλά να δούμε τη δίκη της Δευτέρας σαν ευκαιρία για να ακουστεί δυνατά και μαζικά η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Για να μπορέσει επιπλέον το ίδιο το κίνημα να διασφαλίσει ότι δε θα είναι μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών αλλά και να εξασφαλίσει ακόμα και την παρουσία μαρτύρων, αντιφασιστών-τριών. Γιατί ο
φασισμός δεν ξεριζώνεται μέσα από τα θεσμικά – δικαστικά όργανα του κράτους, αλλά μπορεί να τον τσακίσει μόνο ένα μαζικό, ριζοσπαστικό αντιφασιστικό κίνημα, βαθιά ριζωμένο στους αγώνες για ελευθερία.
Ούτε στο Χαλάνδρι, ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 20/4, στις 8πμ.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s